1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Започва пчеларската учебна година

Започва пчеларската учебна година

 

Областният пчеларски съюз в Плевен по традиция в първите два месеца на годината провежда учебна година за всички пчелари от Плевенска област. Януари и февруари са месеците, в които в пчелините няма много работа и затова плевенските пчелари са избрали това време на годината, за да провеждат своите лектории, съобщи Николай Желязков, говорител на Областния пчеларски съюз. В събота, 8 януари, от 10 часа в зала "Катя Попова" ще се проведе първата среща за тази година на членовете на Областния пчеларски съюз в Плевен. "Първата лектория от новата пчеларска учебна година ще бъде свързана с обмяната на опит между пчеларите от региона. Опитали сме тематично да бъдат обхванати всички модели на отглеждането на пчели на територията на цялата ни страна", каза още Николай Желязков.

Ръководството на Областния пчеларски съюз е поканило за участие в лекториите, които по традиция ще се провеждат всяка събота през януари и февруари, пчелари, които да споделят своя опит, придобит в чужбина, както и опита от срещите си със сродни организации от Европа и от цял свят. Сред темите, които плевенските пчелари ще обсъждат по време на учебната година, са и търговията с мед и пчелни продукти в Европа, Африка, Арабските страни и САЩ, както и подготовката на меда за експорт и видовете транспорт, които могат да бъдат използвани, за да стигне българският мед до тези пазари. 

За първите два месеца на новата 2005 година пчеларите от Плевенска област имат и още една много важна задача - организирането и прповеждането на общо годишно събрание са съюза. То ще се проведе на 22 януари. "Един от новите моменти е това, че във всяка община на територията на Плевенска област до 22 януари трябва да бъдат изготвени списъци, в които да бъдат включени по двама души от всяка община - млади перспективни пчелари, които ще бъдат изпратени на кратък курс за запознаване с новостите по отношение на болестите по пчелите", каза още г-н Желязков.

Министерството на земеделието и горите за първи път тази година се включи в реализацията на инициативата за безплатно обучение на млади пчелари от цялата страна, които през пролетта да се включат активно в преброяването на пчелните семейства. Технологично до края на февруари трябва да бъдат изготвени списъците от всички области в страната, през март да се проведе обучителният курс, за да могат тези пчелари от април да участват в кампанията по пролетното преброяване на пчелните семейства. За Плевенска област списъците трябва да бъдат представени на областното ръководство по време на общото събрание на съюза. От Николай Желязков научихме още, че пчеларите, преминали курса на обучение, ще получат документ за пчелари-проверители и ще помагат на ветеринарните служби при проверката на кошерите в съответните общини. "Най-после държавата ни подава ръка чрез Министерството на земеделието и горите да бъде възстановен проверителският апарат, даже и да обучат кадрите безплатно, да издадат документи на успешно преминалите това обучение и по този начин да бъдат попълнени празнотите в организацията на проверителските кампании", допълни Николай Желязков./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.