1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 1400 фазана ще разселят ловците от Ловно-рибарско дружество „Сокол”-Тутракан

1400 фазана ще разселят ловците от Ловно-рибарско дружество „Сокол”-Тутракан

До момента ловните дружинки са разселили 400 фазана и 320 яребици

1400 фазана ще разселят през август ловците от Ловно-рибарско дружество „Сокол”-Тутракан. Те ще бъдат на 90-дневна възраст, съобщи д-р Димитър Стефанов, председател на Управителния съвет на дружеството, цитиран от Агенция Фокус. Той посочи, че до момента ловните дружинки са разселили 400 фазана и 320 яребици, основно стадо, полови зрели индивиди, преди яйценосен период, за да направят поколение сред природата. „Това е нещо ново, което правим, разселване преди яйценосния период, като целта е да създадем поколение от тези видове в природата”, обясни д-р Стефанов.

Преди около месец и половина са разселени и 3000 зеленоглави патици, по договор с ДЛС „Каракуз”, във връзка с организирания ловен туризъм. „Имаме договорни отношения с „Каракуз” и всяка година разселваме между 2000 и 3000 зеленоглави патици”, каза д-р Стефанов.

На този етап от годината по ловните полета на дружинките в Тутраканско се извършва подхранване на дивата свиня, във връзка със залагането на ваксината за чума по свинете, каза още д-р Димитър Стефанов. Дружинките изпълняват плана по изграждане на калища, настилища, солища, хранилки за едър и дребен дивеч, необходимите чакала.

Добра е организацията на охраната на ловните полета, от всяка дружинка има хора, които правят обходи на териториите, и бракониерските прояви са сведени до минимум, има само един случай с двама нарушители от началото на годината, обясни д-р Стефанов. С отнето оръжие и ловен билет, и санкция от 1500 лв. са бракониерите, решили да отстрелят сръндак.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.