1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 15 000 тона биокомпоненти от пречиствателната станция за отпадни води на Пловдив ще се извозват към Пирдоп

15 000 тона биокомпоненти от пречиствателната станция за отпадни води на Пловдив ще се извозват към Пирдоп

Те ще се използват за рекултивация на земи в минния комплекс на „Еко Медет"

Утайки от пречиствателната станция за отпадни води на Пловдив ще се извозват към Пирдоп. Биокомпонентите ще се използват за рекултивация на земи в минния комплекс на „Еко Медет". Това стана ясно на среща между кмета на подбалканския град Антоанета Илиева с областния управител на Пловдив инж. Иван Тотев и директора на пловдивското ВиК Валентин Василев. Решение за депониране на 15 000 тона биокомпоненти бе взето на заседание на междуведомствен експертен съвет.

Пирдоп се противопостави с мотива, че е заобиколена публичността и няма яснота какво ще е въздействието върху околната среда.

Първоначалните притеснения на пирдопчани бяха дали преработените утайки са достатъчно стабилизирани и дали е възможно да съдържат вещества, които са опасни за живота и здравето. Направеният пълен химичен анализ не показа вредни съставки, но контролът както върху параметрите на докарваните утайки, така и на способа на рекултивиране на хвостохранилището ще е ежедневен. Ще продължи и работата на комисията от експерти от министерствата на околната среда и водите, икономиката и енергетиката и от община Пирдоп. В случай, че бъдат открити нарушения, приемането на биокомпоненти ще бъде преустановено, каза кметът Илиева.

Проблемът със съхранението на утайките от пречиствателната станция на Пловдив се изостри през лятото на 2009 г. Каловото стопанство бе закрито, тъй като се препълни, а и отделяният метан опасно надвиши допустимите количества. Преди години бе заявено намерение за изграждане на съоръжения за улавяне на газа за производство на еленергия, но инвестицията надхвърля финансовите възможности на ВиК дружеството и на община Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.