1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 15 акта за административни нарушения са съставени на обекти в Пазарджишко по Закона за водите

15 акта за административни нарушения са съставени на обекти в Пазарджишко по Закона за водите

Въз основа на извършените проверки служителите от отдел „Контрол” са издали 71 предписания

Общо 15 акта за административни нарушения са съставени на обекти в Пазарджишко по Закона за водите след проверки. Това съобщи пред радио „Фокус” директорът на Басейнова дирекция-Пловдив Атанаска Тунтова.

Срещу един от хотелите във Велинград е започнала наказателна процедура заради водоползване на минерална вода от находище „Велинград – Чепино” без съответното разрешително, добави Тунтова. Неправомерното водовземане е установено по време на проверките на експертите в област Пазарджик. Подобен пример има и в областния град, където продължава да бъде затворена Минералната баня. Обществената къпалня в Пазарджик няма да бъде отворена, докато не бъдат заплатени дължимите от общината такси за ползване на минерална вода.

Тунтова припомни, че водовземането е спряно принудително, защото в банята се е ползвала минерална вода без съответно разрешително и без заплащане на таксите по Закона за водите. Предстои този проблем да бъде разрешен, но все още сме в очакване на заплащането от страна на общината, каза още директорът на Басейнова дирекция.

Проверки на 160 ползватели на минерални води в област Пазарджик са извършили от началото на годината експертите на Басейнова дирекция - Пловдив, каза още Атанаска Тунтова. Тя поясни, че след издаването на съответните разрешителни експертите извършват текущ и последващ контрол, както за ползваните водни количества, така и за изпълнението на поставените условия и изисквания по издадените разрешителни. Въз основа на извършените проверки служителите от отдел „Контрол” са издали 71 предписания. Проверени са и 10 жалби, на които сме реагирали веднага с проверки на място, каза още Тунтова.

Във връзка с издаване на комплексните разрешителни и техния контрол експертите, съвместно с други институции, са проверили шест такива разрешителни. Както е известно, в Пазарджишко се намират повече от половината водоизточници на минерални води в Източнобеломорски район. Затова и 30% от тези проверки са на минерални води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.