1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 16 държави ще обсъдят спорната въглеродна такса на ЕС за авиокомпаниите

16 държави ще обсъдят спорната въглеродна такса на ЕС за авиокомпаниите

Снимка:

Целта е да се изготви алтернативен план

САЩ ще бъдат домакин на среща на около 16 държави, които са против спорната въглеродна такса на Европейския съюз за авиокомпаниите, предаде "Франс прес". Целта на срещата, която ще се проведе тази седмица, ще е да се изготви алтернативен план, каза високопоставен източник от САЩ.

"Всички страни, които са част от тази среща... са против прилагането от страна на ЕС на неговата схема за търговия с въглеродни емисии", посочи той.

Схемата на ЕС за търговия с емисии започна да действа през 2005 г. От 1 януари 2012 г. всички компании, които изпълняват полети от и до летища в ЕС, са задължени да плащат за въглеродните си емисии. Все още няма списък с държавите, които ще участват в разговорите в сряда и четвъртък. Предишните подобни срещи на групата се проведоха в Москва и Ню Делхи.

"Целта на тази среща е да се опита да проучи дали може да има основа за глобално решение за справяне с въглеродните емисии от авиацията", подчерта източникът, като допълни, че ще се направят опити и ЕС да бъде включен в глобална схема.

Повече от 12 страни, сред които Китай, Индия, Русия и САЩ, са против мерките на ЕС и смятат, че те нарушават международното право. Според ЕС обаче таксите ще помогнат за намаляване на въглеродните емисии с 20% до 2020 г., като блокът няколко пъти настоя, че няма да се откаже от плана, пише "Дневник".

Министърът на транспорта на САЩ Рей ЛаХууд по-рано този месец настоя, че вместо да предприема едностранни действия, ЕС е трябвало да действа по много по-сътруднически начин. "Ние не сме против това схемата за търговия с въглеродни емисии да се прилага за европейската авиоиндустрия. Против сме схемата да се прилага за чуждестранни превозвачи", каза той.

"По същество сме съгласни с целта, бихме могли да кажем, че това е грешният начин да се преследва правилната цел. Едностранното налагане на схемата създава огромна вражда по целия свят", допълни ЛаХууд. По думите му, ако ЕС може да наложи своя собствена система по света по този начин, няма проблем пет, или 10, или 20 други страни да направят същото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.