1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 18 общини са приели програми за управление на качеството на атмосферния въздух

18 общини са приели програми за управление на качеството на атмосферния въздух

Общо 29 са проблемните общини по отношение на чистотата на въздуха

18 общини от 29 проблемни по отношение на чистотата на въздуха вече са изготвили и приели програми за управление на качеството на атмосферния въздух. Това каза за Дарик Иван Ангелов, експерт от министерството на околната среда и водите. Предстои приемането на други пет програми, а отделно още пет общини трябва да коригират представените и съгласувани програми. Само Пирдоп обаче все още не е представила програма, въпреки лошото качество на въздуха там. Обяснението е, че липсват финансови средства.

След края на отоплителния сезон има много дни, в които няма влошаване на качеството на въздуха от нито един замърсител, но това може да се припише до голяма степен на благоприятните метеорологични условия, не толкова, че общините са започнали да изпълняват програмите и те имат ефект, обясни Ангелов.

Замърсителите, които се контролират, са праховите частици, серен диоксид, азотин диоксид, олово, въглероден оксид, бензен, озон и тежки метали. За различните общини замърсителите са различни. Има общини, при които битовото отопление е най-сериозният замърсител, като сред тях Ангелов изреди Благоевград, Русе, Хасково, Видин и Добрич. С преобладаващо влияние на транспортния сектор са София, Велико Търново и Сливен. Има общини, при които се наблюдава значителен принос на така нареченото регионално фоново ниво, тоест замърсяване, което идва от фона за съответния регион. Сред общините с такова замърсяване са Асеновград, Ловеч, Плевен.

Миналата седмица е изпратено поредно писмо на община Пирдоп да започне работа по тази програма. „Недопустимо е община, която е с нарушено качество на въздуха, да се отнася по този начин към проблема", коментира Ангелов.

Готова е програмата за управление на качеството на въздуха в София до 2014 г., като предстои Столичният общински съвет да я гласува на заседанието си в четвъртък. Сред основните замърсители на въздуха в София са транспортният фактор, замърсяването на града, Кремиковци, строителните дейности и ползването на въглища и дърва за отопление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.