1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 20% от видовете в Европа са заплашени от изчезване

20% от видовете в Европа са заплашени от изчезване

Това показва ново проучване на специалисти от университета в германския град Трир

Близо 2 милиона растителни и животински видове в света са застрашени от изчезване, показва ново проучване на специалисти от университета в германския град Трир. Според учените това са двойно повече видове, отколкото при последното преброяване от 2019 година, извършено от Световния съвет по биологично разнообразие.
 
 
В новото изследване на германските учени се казва, че около една пета от растителния и животинския свят в Европа може да изчезне през следващите няколко десетилетия. Най-силно застрашени са растения и безгръбначни животни. В своя труд специалистите са разгледали всички 14 669 видове, включени в края на 2020 година в Червената книга на Стария континент. Анализирано е състоянието на всички известни гръбначни животни в Европа, т.е. амфибиите, птиците, рибите, влечугите и бозайниците, на някои от по-важните групи безгръбначни като пчели и пеперуди, както и на различни растения. Заключението гласи, че 2839 вида са застрашени от изчезване, а това са 19%. За 125 вида се смята, че вече са изчезнали.
 
Още по-голям е делът на видовете, характерни само за нашия континент. При растенията става дума за 27 на сто, заплашени са и 24% от безгръбначните и 18 на гръбначните животни.
 
Основните причини за намаляването на биологичното разнообразие са интензивното използване на сухоземните и морските площи, които водят до загуба на местообитания, както и климатичните промени, причиняващи екстремни метеорологични събития.
Ето защо учени и екоактивисти настояват за по-големи усилия с цел опазване и възстановяване на хабитати и повторно разселване на застрашени видове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.