1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2010 ГОДИНА - МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ

2010 ГОДИНА - МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ

Мото “Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот”


2010 година е обявена за Международна година на биологичното разнообразие от Генералната асамблея на Обединените нации и беше официално открита на церемония в Монреал, с участието на повече от 500 участници, представители на страните - членки на Конвенцията по биологично разнообразие.

В своето обръщение генералният секретар на Обединените нации отбеляза, че целта на Международната година на биоразнообразието е да обедини правителствата на 193-те страни-членки на конвенцията и гражданите на техните страни „да работят заедно за защита на живота на Земята”.

Мотото на годината - “Биологичното разнообразие е живот, биологичното разнообразие е нашият живот” цели да привлече общественото внимание към решаващата, дори съдбоносната роля на биологичното разнообразие на планетата за благополучието на хората, да отбележи постиженията за опазване на биологичното разнообразие и да окуражи удвояването на усилията да се намали размера на загубата на биологично разнообразие. Отправят се няколко важни послания:

  • хората са част от богатото разнообразие на природата и имат силата да я опазят или разрушат;
  • биоразнообразието е ключово за устойчивостта на екосистемите, които ни осигуряват всичко свързано със здравето, благосъстоянието, храната, горивото и др.;
  • човешката дейност е причина за ускорената безпрецедентна загуба на биоразнообразието на Земята, но ние можем да предотвратим тази загуба;
  • има постижения в опазването на биоразнообразието, но трябва да направим много повече и да се действа незабавно.

Загубата на биоразнообразие е дори по-сериозна заплаха от изменението на климата поради факта, че деградацията на екосистемите често достига необратима фаза, и че изчезването на видове е необратим процес. Ето защо опазването на биологичното разнообразие, неговото устойчиво ползване, справедливото и безпристрастно разпределение на ползите от природните ресурси, следва да се интегрира във всички политики на глобално, национално и местно ниво, да стане грижа и отговорност на представителите на международните организации, правителствата, бизнеса, обществеността, на всеки един от нас.

Координатор на инициативите за Международната година за биоразнообразието в България е Министерството на околната среда и водите. Министерството кани всички заинтересовани институции, местни власти, неправителствени организации, бизнеса, академичните среди, училищата, отделните хора да се включат със свои инициативи в отбелязването на международната година.

Във връзка със социалните, икономическите, екологичните и културните последствия от загубата на биоразнообразие, свързана с негативните въздействия от изменението на климата, се прие през следващата година да се направи оценка на прогреса в опазването на биоразнообразието в страните-членки на конвенцията, въз основа на техните национални доклади за опазване на биоразнообразието, и информацията да се обобщи до май 2010 г. Целта е да бъде обновен Стратегическият план на Конвенцията за биологичното разнообразие с формулиране, въвеждане и мониторинг на краткосрочни цели до 2020 г. и дългосрочни задачи – с визия до 2050, 2100 г.

През май ще се проведе и среща на научния орган по техническите и технологичните въпроси към КБР (Конвенцията по биологично разнообразие) -  (SBSTTA), където се очаква да бъдат формулирани основните бъдещи дейности, подкрепени и обосновани с научни знания и резултати и пряко насочени към тематичните направления на конвенцията. Други стратегически елементи са Глобална стратегия за опазване на растенията; Защитени територии – сухоземни и морски; Глобална таксономична инициатива; подкрепа на дейности по възстановяване на екосистеми и биоразнообразието, като резултатите от всички в крайна сметка са насочени към подобряване благосъстоянието на хората.

Новият стратегически план на КБР/ Конвенцията по биологично разнообразие/ на основа на новата цел “след 2010” се очаква да бъде одобрен на 65-ата сесия на Генералната асамблея на Обединените нации (UNGA) през септември 2010 г., в еднодневен сегмент на високо равнище с участие на държавни и правителствени ръководители и делегации. Фокусът е върху осведомяване на широката общественост за важността на биоразнообразието и на екосистемите, които спомагат за благосъстоянието на хората, с цел да бъдат опазени за бъдещите поколения.

Правителствата ще се срещнат, за да предприемат действия и подготовка за финалните документи, за следващите стъпки относно загубата на биоразнообразие, които се очаква да бъдат гласувани на високия сегмент на 10-ата конференция на страните-членки (COP10) през октомври 2010 г. Логото на събитието е във форма на оригами (конференцията ще бъде в Япония) и представлява нашия живот в хармония с природата, каквото е и мотото “Живот в хармония за бъдещето”. Аранжирано е с флора и фауна в кръг и възрастен с дете в центъра, което представя нашата обвързаност за опазване на биоразнообразието за следващите поколения.

Международната година на биологичното разнообразие ще бъде финализирана с публично събитие на различни нива, в резултат от кампанията “обществено осведомяване” в сътрудничество с голям брой партньори. Изчерпателна оценка ще има в началото на 2011 г. Всички тези събития ще демонстрират как задълженията и обвързването ще допринасят не само за оцеляването на биоразнообразието, на видовете от дивата флора и фауна и техните хабитати, но и за по-добрия живот и благоденствие на човечеството и на процесите на развитие, свързвани с ангажиментите за диалог с хората, които взимат политически решения, според бъдещата рамка на целите на Конвенцията.

За повече информация за Международната година на биоразнообразието можете да посетите страницата на Конвенцията за биологичното разнообразие

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.