1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2016 година е най-успешната за размножаване на белошипата ветрушка

2016 година е най-успешната за размножаване на белошипата ветрушка

От МОАБВ са освободени рекорден брой малки пиленца – общо 144

2016 е най-успешната за размножаването на белошипата ветрушка в България, както в природата, така и при птиците, отглеждани във волиерите на Спасителния център на Зелени Балкани. Това сочат данните на организацията.

След като видът бе възстановен от Зелени Балкани, като гнездящ в България през 2014 година числеността на птиците, размножаващи се в село Левка, Сакар, постепенно се увеличи. Така през изминалата година колонията там се оценя на 10 сигурно установени гнездящи двойки. Общо в района са регистрирани 58 птици. 43 от тях са полово зрели, освободени предишни години в рамките на проекта,  а 15 са привлечени към колонията от дивата популация.

Районът на Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветуршки (МОАБВ) се обитава трайно от 31 възрастни птици, 21 от които участваха в сформирането на всичките известни двойки. Гнездящите двойки в Сакар през 2016 година постигнаха и най - високия гнездови (брой на излетелите малки спрямо двойките при които е регистрирано мътене), и размножителен успех (брой излетели малки, отнесен към броя на двойките, успешно отгледали поне едно малко) от 2014 година до сега. Гнездовият успех е средно по 3,3 малки на двойка, а размножителният  - средно 3,6 малки, като през 2016 г. успешно излетяха общо 33 малки белошипи ветрушки. Повишаването на тези показатели в сравнение с предходните години се дължи и на факта, че птиците в колонията вече са достатъчно възрастни и опитни.

От МОАБВ през 2016 г., са освободени рекорден брой малки пиленца – общо 144 малки. Тази бройка включва отгледаните малки от колонията в Левка, излюпените пиленца в Спасителния център, както и малки доставени от Испания, отгледани от партньора по проекта ДЕМА.

През 2016 г. родителската група белошипи ветрушки в Спасителния център за диви животни, общо 53 птици, сформираха 20 двойки. Тези птици отгледаха успешно 73 пиленца, като 63 са освободени в природата чрез МОАБВ. Останалите допълниха размножителната група в Спасителния център.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.