1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 23 256 са свободните места за нови ловци у нас през 2014 г.

23 256 са свободните места за нови ловци у нас през 2014 г.

Бройките обаче са напълно заети в и около столицата

23 256 са свободните места за нови ловци у нас през 2014 г., става ясно от заповед на шефа на агенцията по горите Григор Гогов. Бройките обаче са напълно заети в и около столицата. В останалите части от страната има много свободни места, но малко кандидати.

Около 120 000 са ловците в България, коментира пред "24 часа" инж. Гогов. Всяка година обаче те намаляват. Една от причините е т.нар. естествен отпад. Много от възрастните хора по селата имат пушки и право на лов, но заради високата смъртност у нас те намаляват. Другата причина пък е икономическата криза. Ловът става все по-скъпо удоволствие и мнозина се отказват, защото нямат средства да продължат хобито си. Така в районите на сдруженията в Плевен, Монтана, Лом, Добрич има по 700-800 свободни бройки за авджии, но кандидатите са малцина. Отсега обаче е ясно, че в района на София няма нито едно свободно място за нов ловец през 2014 г. и едва ли скоро ще има.

В столицата има 4 ловни сдружения - Изток, Запад, Север и Юг, но при всички по заварено положение възможните бройки според площта отдавна са заети. Дори нещо повече - те са прехвърлили с много минималния лимит от 70 хектара на ловец. Така, дори и да се освободят 20, 50 или дори 100 бройки, тези сдружения нямат право да приемат нови авджии. Това означава, че да се ловува около столицата, е възможно само ако кандидатът има много солидни връзки и намери начин да се уреди по "втория начин".

Ще помислим за промяна в закона за лова, защото не е нормално да има желаещи в столицата, а да няма възможност и в същото място в страната да има хиляди незаети бройки за ловци, каза Григор Гогов. Според него сегашното положение е идентично на ситуация, в която има например фиксиран максимален брой на леките коли в София на 500 000 и останалите да бъдат принуждавани да си карат автомобилите само в провинцията.

Всъщност според ловните експерти от близо 23-те хиляди свободни бройки в провинцията през 2014 г. се очаква да бъдат заети не повече от 3-4 хил. Многото свободни места са по-скоро на теория, не е възможно да бъдат заети на 100 процента.

Те се получават, като общата ловна площ на сдруженията се раздели на минималния терен от 70 хектара, който трябва да се пада по закон на един авджия. Така излиза, че в българските гори и полета има място за 134 555 ловци.

Нов авджия се става само след изкаран курс. Право да го организират имат сдруженията със свободни места. Те се посочват в заповед на шефа на горската агенция. Той обаче не може да влияе върху решенията на управителните съвети на сдруженията за колко бройки да пуснат курсове. Абсурдно била например в Добрич да организират обучение на 800 авджии, защото нямало откъде да се намерят толкова кандидати.

От агенцията по горите признават и че активните ловци, които редовно ходят да стрелят, са много по-малко от половината от официално регистрираните. Продължава практиката, особено по селата, хората да поддържат правото си на лов само заради възможността да имат пушка. Така те се чувстват по-защитени срещу набезите на крадците. Това обаче не е правилно, все пак има други служби, които разрешават притежаването на оръжие за самоотбрана, коментира Гогов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.