1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 249 са незаконните постройки край язовирите „Студен Кладенец" и „Кърджали"

249 са незаконните постройки край язовирите „Студен Кладенец" и „Кърджали"

50 процента от обжалваните заповеди не издържат в правната си аргументация

Общо 249 са констативните актове, издадени от РДНСК в Кърджали за незаконни постройки покрай язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец" и съответно заповеди за събарянето им, съобщи на пресконференция областния управител на Кърджали Иванка Таушанова.

За язовир „Студен кладенец" те са 105 и се намират съответно в землищата на селата Гняздово, Широко поле, Седловина, Островица, Звезделина, Калоянци и Глухар. Една малка част от тези актове са за ограничаване на достъпа до обектите.

Любопитна подробност е, че тези актове и съответно заповеди са издадени на неизвестни собственици, но всички те се обжалват в Административния съд в Кърджали. Хората се явяват в последствие и се обжалват от вече известни собственици, каза областния управител, цитиран от Дарик.

За язовир "Кърджали" заповедите за премахване на незаконни постройки са 144. 19 от тях са в землището на село Брош, в местността Брош-Енчец са 58, в местността Главатарци - 17, в землищата на селата Тополчане и Слепино са съответно 30 и 20. Всичките тези зони попадат в заливаемата зона на изкуственото езеро, но се оказва, че повечето от тях имат удостоверения за търпимост, издадени от община Кърджали.

Справка в Административния съд сочи, че 50 процента от обжалваните заповеди не издържат в правната си аргументация. Самата областна управителка призна, че при някои от тях има допуснати технически грешки, които ще бъдат отстранени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.