1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2500 литра дизел застрашават Галапагоските острови

2500 литра дизел застрашават Галапагоските острови

Властите в Кито мобилизират всички възможни мерки, за да предотвратят екологично бедствие

2500 литра дизел, изтекли от потънал кораб, застрашават уникалната природа на Галапагоските острови. Правителството на Еквадор обяви извънредно положение за архипелага, за да може да вложи всички сили за опазването на флората и фауната, обявени от ЮНЕСКО за част от световното природно наследство.

При инцидент на пристанището на остров Сан Кристобал кран е паднал върху товарен кораб, когато е вдигал тежък контейнер. Екипажът успял да се спаси, един човек е ранен, но корабът потънал. От резервоарите му са изтекли 2500 литра дизелово гориво. С обявяването на извънредното положение властите в Кито мобилизират всички възможни мерки, за да предотвратят екологично бедствие, се казва в правителствено съобщение.

От управата на националния парк "Галапагос" съобщиха, че около петното се поставят плуващи бариери и се прилагат вещества за абсорбиране на петролни продукти.

Галапагоските острови са известни със своите уникални представители на растителния и животинския свят. От 1978 година архипелагът, състоящ се от 130 острова, е под защитата на ЮНЕСКО. Сред най-интересните животни, обитаващи вулканичните острови, са легуани, гигантски костенурки и различни птици. През 1835 година Чарлз Дарвин посещава островите и изучава тамошното биологично разнообразие. Откритите от него видове имат голямо значение за по-късно публикуваната му теория за еволюцията.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.