1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 2.8 милиона лева са събрани от 20-процентната такса върху приходите на ВЕИ централите

2.8 милиона лева са събрани от 20-процентната такса върху приходите на ВЕИ централите

Снимка:

Държавата все още не знае за какво ще бъдат употребени те

Точно 22.8 милиона лева са събрани от въведената в началото на тази година такса от 20% върху приходите на вятърните и фотоволтаичните централи, показва справка на "Сега".

Електроразпределителните дружества събират от производителите парите от така наречената такса "слънце" всеки месец, но ги превеждат по сметка към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на всеки три месеца. Така за периода от януари до март от ЧЕЗ са превели 3.5 милиона лева, от ЕВН - 11.7 милиона лева, а от "Енерго -Про" са внесли около 7.6 милиона лева.

Според разчетите на ДКЕВР при въвеждането на таксата се очакваше постъпленията от нея за цялата година да бъдат 150 милиона лева. Това изглежда малко вероятно, защото със затоплянето на времето и спадането на потреблението работата на ВЕИ централите непрекъснато се ограничава от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). На практика те работят с по-малко от половината от капацитета си. Освен това последните две години бяха обявени за "нулеви" за присъединяване на нови големи мощности. Макар че парите реално са преведени, държавата все още не знае за какво ще бъдат употребени те.

На въпрос на "Сега" за какво ще бъде използвана събраната сума, от енергийния регулатор обясниха, че това са държавни такси и ведомството на Боян Боев няма ангажимент към това как те ще се разпределят. От икономическото министерство от своя страна заявиха, че този въпрос не е от техните компетенции. Това рязко се разминава с някои от изявленията на икономическия министър Драгомир Стойнев, че тази такса е "малка стъпка към балансиране на системата".

"Трябва да има и следващи стъпки, но българската енергетика започва да се балансира", заяви той в началото на годината. Според един от споменаваните варианти събраните пари ще бъдат използвани за буфер в бюджета. Драгомир Стойнев преди време пък предложи те да отидат за подпомагане на енергийно бедните българи.

В началото на годината премиерът Пламен Орешарски твърдеше, че събраните средства са нужни за спасяване на НЕК. "Целта на таксата е НЕК да може да продължи да плаща. Не искам да развивам други сценарии. Оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система", обясни тогава премиерът на среща с членове на Американската търговска камара. До момента нито един от тези варианти не е потвърден окончателно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.