1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 30 000 ха наводнени в Калифорния

30 000 ха наводнени в Калифорния

Дъждовете започнаха на 31 декември и продължават повече от две седмици

Повече от 30 000 хектара селскостопанска земя са наводнени в Калифорния след проливните дъждове, паднали през последните дни. Досега бедствието е отнело живота на най-малко 20 души.
 
За да помогне на щата, президентът Джо Байдън обяви бедствено положение и нареди изплащането на финансова подкрепа от федералния бюджет. Засега помощта не може да се задейства, тъй като времето остава лошо и за следващите дни синоптиците предсказват нови валежи. В същото време Калифорния продължава да страда от миналогодишната суша.
 
Дъждовете започнаха на 31 декември и продължават повече от две седмици. На места валежите достигнаха половината от средното годишно количество, подкопавайки пътища и наводнявайки големи площи. Най-драматична е ситуацията в долината Салинас, известна със своето производство на плодове и зеленчуци. В тамошните ферми се отглеждат 70 процента от салатите, консумирани в Съединените щати.
Въпреки тези валежи, водоснабдяването в Калифорния остава критично. Големи региони от години страдат от недостиг на вода, особено след три години с много малко дъжд и сняг. Според службата за мониторинг на сушата 46 на сто от територията на щата все още са под влиянието на суша. А там, където вали, пресъхналата земя не е в състояние да поеме водните маси, подпочвените запаси не могат да се възстановят. 
Тежките метеорологични условия причиниха сериозни проблеми и в други части на Съединените щати. В Алабама и Джорджия имаше опустошителни торнада, а около Коледа и Нова Година източният бряг и Средният Запад бяха сковани от арктически студ с обилен снеговалеж, взел повече от 60 човешки живота.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.