1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 34 белоглави лешояди от Испания пристигнаха в Спасителния център в Стара Загора

34 белоглави лешояди от Испания пристигнаха в Спасителния център в Стара Загора

Снимка:

Птиците са част от проекта "Завръщането на лешоядите в България"

34 нови белоглави лешояди пристигнаха от Испания в Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани“- Стара Загора. Те са предимно млади птици, постъпили в центрове за рехабилитация в Естремадура, Испания, след като са били намерени ранени или изтощени през тази есен.

Всички птици са успешно излекувани. Вместо да бъдат освободени на място, те получават шанс да участват в завръщането на лешоядите в Стара планина.

Пътуването на птиците е  започнало  на 28 ноември 2014 г. След близо 4000 км през Франция, Италия, Словения, Унгария и Румъния, на 1-ви декември в два през нощта, те успешно пристигнаха в Стара Загора, съобщават от „Зелени Балкани“.

Птиците ще минат през карантинен период, след което ще бъдат настанени в четирите специализирани волиери за адаптация в Стара планина. Преди това време екипът на Спасителния център ще им постави индивидуални пръстени и крилни марки, които ще позволят да се следи поведението и движението им. Това е последната пратка белоглави лешояди, която пристига в рамките на петгодишния проект – „Завръщането на лешоядите в България“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.