1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 3,7 млн. българи са застрашени от бедност и социално изключване

3,7 млн. българи са застрашени от бедност и социално изключване

Това показват данните на Евростат за 2011 г.

3,7 млн. българи са застрашени от бедност и социално изключване. Това показват данните на Евростат за 2011 г. Страната ни е лидер в европейската класация, тъй като опасността от живот в бедност грози 49,1 на сто от населението ни. За целия Европейски съюз бедността застрашава малко под една четвърт от населението.

Въпреки че страната ни е сред отличниците по фискална стабилност и макроикономически показатели в Европа, данните на Евростат са категорични: България води значително незавидната класация на страните, чието население е най-заплашено от бедност и социално изключване. След нас се нареждат Румъния и Латвия, като и за двете държави процентът е 40 на сто, докато за България – повече от 49 на сто.

През годините при северната ни съседка показателят се е подобрявал, докато у нас от 2008 г. насам само се влошава. За 2010 г. този показател е 41,6%, което ни е поставило минимално пред Румъния. Рекордният процент от 49 на сто за България е най-висок не само за 2011 г., но и за предишните години. Нито една страна не е достигала толкова високо равнище, при което почти половината от населението й е застрашено от бедност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.