1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 6 700 врабчета обитават България

6 700 врабчета обитават България

Това сочат данни от преброяване

Общо 6 700 врабчета са преброени от над 550 любители на природата, съобщиха от Дружеството за защита на птиците. Най-голяма е популацията на домашното врабче, следвано от полското и испанското. Това е първото преброяване на видовете, което се прави у нас. Всяка година еколозите ще преброяват тези дребни птици, за да дадат отговор на въпроса - изчезва ли видът у нас.

Преброителите са наблюдавали птиците в над 580 точки в повече от 130 населени места, като 38% от наблюденията са били в София. Най-много са преброените птици в междублокови пространства, паркове с дървета и храсти, и тихи улици.
Най-много птици са установени в дворовете на къщи и селски улици - средно по 12-13 птици, а най-малко врабчета има около булеварди - едва по 5 врабчета.

Птиците са индикатор за случващото се около нас, а врабчетата, като градски птици, могат да бъдат показател за това какво се случва със средата, в която живеем. Презастрояване, замърсяване на въздуха, липса на достатъчно зелени площи - това са само част от причините, поради които популацията на градските птици намалява, посочват от Дружеството.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.