1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 65 000 примамки с ваксина срещу бяс по лисиците ще бъдат пръснати в област Монтана

65 000 примамки с ваксина срещу бяс по лисиците ще бъдат пръснати в област Монтана

Кампанията започна в понеделник и ще продължи до 16 май

65 000  примамки с ваксина срещу бяс по лисиците ще бъдат пръснати със самолет в област Монтана, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба. Кампанията започна в понеделник и ще продължи  до 16 май. Ваксината е маскирана в кубче-примамка, което е с характерна миризма, за да привлича лисиците.

Специалистите апелират към хората от целия регион да бъдат внимателни и ако намерят кубчето-ваксина, да не го докосват с ръце, в противан сучай трябва веднага да потърсят лекарска помощ. Освен това домашните любимци не бива да бъдат пускани свободни навън през следващите две седмици и да бъдат предпазвани от контакт с диви животни. Мястото на всяка пусната от самолета примамка ще бъде отбелязано  от GPS система.

Първата ваксинация на хищници в България бе извършена през 2009 г. На два етапа през пролетта и есента са пуснати над 2 млн. ваксини в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Кампанията  е част от  Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.