1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 7000-8000 евро загуби отчита управителят на Дивечовъден участък „Балиево” заради забраната за лов

7000-8000 евро загуби отчита управителят на Дивечовъден участък „Балиево” заради забраната за лов

Загуби търпят и всички по веригата, които се занимават с ловен туризъм – хотелиери, водачи, туроператори, преводачи

7000-8000 евро загуби заради забраната за лов заради шапа отчита управителят на Дивечовъден участък „Балиево” Златин Бодуров, предаде Агенция "Фокус". Пред журналисти край село Резово, община Царево, Бодуров допълни, че вече са върнали една група италианци, които е трябвало да ловуват на бекас. Той посочи, че чака министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, за да попита има ли някаква възможност държавата да ги компенсира заради създалата се ситуация.

Златин Бодуров каза, че на територията на Горско стопанство „Царево” има общи седем дивечовъдни участъка, които търпят загуби. Той допълни, че договорът му с държавата и с Министерството на земеделието и храните е за 15 години за стопанисване на участъка, а държавната такса, която той привежда всяка година е 24 000 лева. Отделно обаче влага и още много средства за поддържане на стопанството и захранване на дивеча. Заедно с управителите на такива дивечовъдни участъци, загуби търпят и всички по веригата, които се занимават с ловен туризъм – хотелиери, водачи, туроператори, преводачи.

Според Златин Бодуров в договорите трябва да се включат и каузи, които да предвидят такива непредвидени обстоятелства. По думите му големият проблем е, че дори и сега март месец, когато ще си внесе новата такса, не се знае дали през октомври пак няма да възникне нова ситуация с шап или друга болест по животните и ловът отново да бъде забранен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.