1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 8 екипа ще констатират и оценяват възникнали проблеми с мечки на територията на Национален парк "Централен Балкан"

8 екипа ще констатират и оценяват възникнали проблеми с мечки на територията на Национален парк "Централен Балкан"

Регионалните екипи имат задължение да реагират при различни ситуации, свързани с кафявата мечка

8 екипа ще констатират и оценяват възникнали проблеми с мечки на територията на Национален парк "Централен Балкан". Екипите са сформирани на регионален принцип - за Тетевен, Троян, Априлци, Стоките, Тъжа, Калофер, Карлово и Антон. Председатели са служители на Парковата дирекция, а членове - представители на съответните Общински администрации и Областни дирекции за безопасност на храните, съобщава Дарик радио.

Регионалните екипи имат задължение да реагират при различни ситуации, свързани с кафявата мечка, като нападение над домашни животни, сигнали за „проблемни мечки" - загубили страх от хората, търсещи храна в непосредствена близост до хижи и заслони или в присъствието на хора, за уловени живи или убити мечки в резултат на незаконни дейности, намерени мъртви мечки с неизяснена причина за смъртта, информация за мечки, жертви на трафик.

Изготвени са и специални Указания, които насочват дейността на екипите. Сериозно внимание е обърнато на оперативността на действията - след подаден сигнал за щети причинени от мечка, за инцидент с проблемна мечка, при намерена уловена в капан мечка или мъртва мечка, със съмнения за човешка намеса, екипът трябва да посети мястото на произшествието в рамките на 24 часа.

При потвърдени случаи с „проблемни мечки", екипите предлагат на Националната комисия към Плана за действие за опазване на кафявата мечка в България мерки за решаване на конкретната ситуация според събраните данни, като при спешност реагират своевременно за решаване на проблема.

За намаляване на конфликтите на хората с мечките, екипите ще изготвят предписания за локални превантивни мерки - изчистване на сметища, използване на електропастири и др.

Предвидена е възможност, при необходимост, към регионалните екипи да се канят и допълнителни членове - представители на неправителствени организации, на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, на регионални структури на Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по горите и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.