1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 8 пречиствателни станции ще заработят до края на годината

8 пречиствателни станции ще заработят до края на годината

Снимка:

Според министър Караджова страната ни е успяла да овладее замърсяването на реките от индустриални източници

Проблемът с изпускането на непречистени отпадъчни води от канализациите на населените места в реките е голямото предизвикателство за България, заяви в Пловдив министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По думите й през последните година и половина в експлоатация са въведени девет пречиствателни станции, които преработват повече от 35 млн. куб. метра отпадни води. Тя увери, че до края на 2011 г. ще заработят още осем съоръжения. Като цяло страната успя да овладее замърсяването на реките от индустриални източници, допълни Караджова.

Министър Караджова добави още, че през настоящата година екоминистреството заедно с общините ще работи по проекти, свързани с разширяването на канализационнните системи и пречистването на отпадните води, чиято обща стойност надхвърля 1 млрд. лв.

Нона Караджова е в Пловдив по повод международната конференция "Интегрирано управление на водите на Балканите и в Източна Европа", в която участват представители на 15 европейски страни. Форумът е посветен на Световния ден на водата - 22 март. Основен фокус в работната програма на конференцията са приротетите за действие и проблемите при управление на градските води.

Конференцията е тридневна и се провежда по повод Световния ден на водата 22 март и 10-годишнината на Рамковата директива по водите. Резултатите от нейната работа ще бъдат принос към предстоящия Шести световен форум по водите, който ще се състои през март 2012 година в Марсилия, Франция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.