1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 83% от европейците отчитат екологичното въздействие на продуктите

83% от европейците отчитат екологичното въздействие на продуктите

Насърчаването на екологосъобразните продукти да става чрез данъци

Четирима от пет европейци казват, че се замислят върху въздействието на продуктите, които купуват, върху околната среда. По данни на проучване на Евробарометър, екологичните съображения са най-силни в Гърция, където повече от 9 от 10 анкетирани /92%/ са заявили, че въздействието на продукта върху околната среда играе важна роля при решенията им за покупка, допълва Рапид. Чехите отчитат най-слабо екологичното въздействие - 62%.

Европейците са разделени по равно по отношение на твърденията на производителите относно екологосъобразността на техните продукти, като 49 % се отнасят с доверие към твърденията, а 40 % - с недоверие към тези твърдения. Холандците са най-склонни да вярват на тези твърдения (78 %), докато белгийците са най-малко склонни да вярват (26 %).

Според 46 % от европейските граждани  най-добрият начин за насърчаване на екологосъобразните продукти би било увеличаването на данъците за продукти, които вредят на околната среда, и намаляването на данъците за екологосъобразните продукти. Британците най-силно подкрепят подобна идея, а малтийците- най-малко.

Около половината от европейските граждани (49 %) са на мнение, че търговците трябва да правят по-лесно забележими такива продукти по техните рафтове или да имат специален за целта зелен кът в магазините си. Една трета (31 %) от европейците казват, че най-добрият начин търговците на дребно да поощряват екологичните продукти, е да осигурят по-добра информация за клиентите.

Според 72 % от гражданите на ЕС в бъдеще етикетът за отделяните през жизнения цикъл на продуктите парникови газове трябва да бъде задължителен. Етикетът за отделяните парникови газове ще указва общото количество парникови газове, включително въглеродния двуокис, отделяни през целия жизнен цикъл на продукта от момента на произвеждане до депонирането. Понастоящем за цяла Европа такава схема няма, но на срещата на Съвета по околна среда през декември 2008 г. министрите приканиха Комисията да проучи въвеждането на етикети за отделяните парникови газове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.