1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. $87,8 млрд. ще се инвестират в инсталации за обезсоляване през следващите 5 години

$87,8 млрд. ще се инвестират в инсталации за обезсоляване през следващите 5 години

Основният проблем е, че технологията е изключително енергоемка, а това означава скъпа и вредна за околната среда

Обезсоляването на вода – технология за превръщане на солена вода в сладка, питейна – е предмет на разгорещени спорове от години. Основният проблем е, че технологията е изключително енергоемка, а това означава скъпа и вредна за околната среда, пише greentech.bg.

Въпреки това предвид ограничения достъп до питейна вода в много региони по света обезсоляването става все по-привлекателна алтернатива. Мнозина новатори представят начини да се направи процесът по-енергийно ефективен и да се намали въздействието върху околната среда. С наближаването на бума на тази технология инвестициите в инсталации за обезсоляване ще нарастват бясно през следващите пет години, според нови данни от Pike Research.

Pike Research са установили, че разходите за обезсоляване спадат с подобряването на технологиите, а по-ниските разходи правят този тип заводи по-привлекателни за инвеститорите. Анализаторската фирма прогнозира, че новото строителство на централи за обезсоляване ще доведе до инвестиции от 87,8 милиарда щатски долара в периода между 2010 и 2016 година.

От подобряването на мембраните за филтриране на солта от водата до създаването на модули за енергийно възстановяване с цел по-добра енергийна ефективност – новите технологии правят обезсоляването идеален вариант за крайбрежните райони, засегнати от недостиг на вода. Въпреки това тази сфера има да извърви дълъг път на развитие, най-вече заради нуждата технологиите да станат по-екологични. Дотогава парите просто ще се „наливат“ в инсталации за обезсоляване, защото е належащо да се осигурява повече питейна вода, казват анализаторите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.