1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 90 чакала е отстрелял ловец от Великотърновско през 2010 година

90 чакала е отстрелял ловец от Великотърновско през 2010 година

През изминалата година дружеството е закупило и разнесло по ловните райони и по хранилките повече от 40 тона концентриран фураж

90 чакала е отстрелял ловец от Ловно-рибарското дружество ''Сокол – 1884'' – Велико Търново през 2010 година. Това каза Димитър Йорданов, председател на Ловно-рибарското дружество, което е и първото в България, предаде Агенция "Фокус".

През миналата година са отстреляли 461 броя дива свиня. Йорданов посочи, че при таксацията на територията на дружеството има преброени 4 вълка, 407 чакала, 342 лисици и 190 диви котки. Той съобщи, че през 2010 година дружеството е извършило множество ловно-стопански мероприятия с цел повишаване популацията на дивеч, регулирането и опазването на природата и на живите организми на територията на ловната площ. По думите му дружеството всяка година се стреми да увеличава бройката на разселения дивеч.

За миналата година има разселени 850 фазана, 240 яребици, 85 кеклика и 170 полудиви патици. Йорданов обаче посочи, че проблем през изминалата 2010 г. са имали със зарибяването, тъй като в момента разполагат само с един микроязовир. Другият, с който дружеството разполага, от няколко години е с повредено съоръжение. В Ловно-рибарско дружество ''Сокол – 1884'' са включени 31 ловно-рибарски дружинки и само две рибарски дружинки.

Ловните дружинки имат вградени комбинирани храни от 72 броя, обикновени храни от 571 и солища – 207 броя. През изминалата година дружеството е закупило и разнесло по ловните райони и по хранилките повече от 40 тона концентриран фураж – царевица, ечемик и жито, както и около 40 тона сочен фураж и над 20 тона каменна сол. През 2010 година са били изградени три броя волиери /съоръжение за разселване на пернат дивеч/, като най-голям е в село Ресен - около 2 дка, един брой в Килифарево. Отделно са били изградени и още 4 броя временни разглобяеми волиери с площ всеки един от тях около 400 кв./м, които следващата година ще бъдат преместени в други ловни полета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.