1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 90% от българите не знаят какво да правят при земетресение

90% от българите не знаят какво да правят при земетресение

Това сочат данните от проучване, проведено в рамките на проект за информиране на населението у нас за действията му при подобно бедствие

Само 3% от жителите на София са предприели мерки за подобряване на сигурността на жилищата си при земетресение. Това сочат данните от проучване, проведено в рамките на проект за информиране на населението у нас за действията му при подобно бедствие. Двама от трима столичани пък считат, че земетресенията у нас могат да бъдат предсказани, разказа пред Дарик Берна Калчева от служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

„Тревожен е факта, че само 3% от запитаните са предприели каквито и да е мерки за подобряването на сигурността на жилищата си и на повишаване на тяхната устойчивост. 9% са осъществили застраховка на жилищата си срещу природни бедствия. 95,5% от запитаните казват, че не са установили общо място за събиране с членовете на семейството и най-близките, т.е. изобщо не са помислили какво ще стане след това”, обобщи данните тя.

По думите й 49% са посочили, че изпитват известни трудности и неориентираност кой е централния ръководен орган и какъв е механизма на осъществяване на помощ при подобно бедствие. „Доста малък процент хора считат, че са адекватно подготвени за едно правилно и безопасно поведение при евентуално възникване на земетресение”, коментира още Калчева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.