1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Административния съд в Смолян върна на община Девин пещерата „Дяволското гърло”

Административния съд в Смолян върна на община Девин пещерата „Дяволското гърло”

Заради отнемането на природното образувание общината не е могла да участва по проект по Оперативна програма „Регионално развитие"

Административния съд в Смолян върна на община Девин пещерата „Дяволското гърло” край село Триград, която от миналата година бе одържавена с акт на областния управител на Смолян, предаде Агенция "Фокус". Кметът на общината инж. Здравко Василев обясни, че делото срещу акта на областния управител инж. Стефан Стайков е спечелено на първа инстанция, като в 14-дневен срок решението може да се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Със заповед от 7 януари тази година пещерата бе актувана като държавна собственост от областния управител на Смолян, а на 12 май бе предадена за управление от общината на Туристическо дружество „Родопея” към Българския туристически съюз. Инж. Василев изрази надежда, че ВАС също ще потвърди собствеността на община Девин, защото няма никаква друга причина за това. Ако и решението на висшата съдебна инстанция е  в полза на община Девин, тя ще предяви искове за пропуснати ползи от решението на областния управител за над 200 000 лв., каквито са приходите от туристи за петте месеца, в които общината не е имала контрол. 

Кметът на Девин каза още, че заради отнемането на природното образувание общината не е могла да участва по проект по Оперативна програма „Регионално развитие” за консервация на „Беденската крепост”, от което също има значителни загуби, както и пропуски за туризма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.