1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Аграрният министър съдейства за инвестиция от 270 млн. евро на американска компания

Аграрният министър съдейства за инвестиция от 270 млн. евро на американска компания

Ветроенергийният парк край Каварна е най-мащабния в България и Източна Европа

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съдейства за учредяване на сервитутни права за най-мащабния ветроенергиен парк в България и Източна Европа, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

270 млн. евро е общата стойност на инвестицията по одобрения проект на ЕЙ И ЕС ГЕО ЕНЕРДЖИ ООД, който е с капацитет от 156 МВт. Договорът, подписан от председателя на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов, е за учредяване на сервитутни права и е необходим за въвеждането в експлоатация на ветроенергиен парк "Свети Георги", община Каварна.

Реализирането на проекта е от съществено значение за постигане на поетите от страната ни ангажименти за намаляване на въглеродните емисии и увеличаване на дела на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници до края на 2020 г.

До момента са монтирани всички предвидени 52 броя ветрогенератори. Изградени са и всички подземни кабелни трасета с обща дължина повече от 62 км. Очаква се да приключи и строителството на присъедителната станция, както и въздушния електропровод 110 Кв с дължина 5,5 км. В началото на месец октомври се предвижда присъединяването му към Националната електропреносна мрежа на страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.