1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Актуализират се таксите за добив от защитени територии изключителна държавна собственост

Актуализират се таксите за добив от защитени територии изключителна държавна собственост

С новата тарифа се защитават интересите на държавата като се компенсират извършените административни и материални разходи

Нова тарифа за таксите при бране на гъби и диви плодове, както и за ползване  на дървесина и паша в защитените територии изключителна държавна собственост, прие Министерският съвет. С промените се цели таксите да бъдат изравнени с тези на общинските и пасищата от Държавния поземлен фонд.

През последните 15 години цените на природни ресурси извън  Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ нараснаха значително. Това доведе до прекомерното им ползване в защитените територии. В същото време разходите на държавните структури за съхраняването и възпроизводството на природните дадености, както и за провеждане на необходимите процедури за предоставянето им за ползване, превишават значително приходите от такси.

С новата тарифа се защитават интересите на държавата като се компенсират извършените административни и материални разходи. Променят се критериите за заплащане на таксите за паша. Те ще се определят на декар и според броя на пашуващите животни. По нов начин ще се плаща и за добив на сено – не на кг, както досега, а върху единица площ. 

Промените в тарифите няма да доведат до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.