1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американската компания "Шеврон" напуска България

Американската компания "Шеврон" напуска България

В новата си стратегия компанията се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа като Полша, Румъния и Украйна

Американската компания "Шеврон" напуска България. Това пише вестник "Преса", цитирайки анализатора Илиан Василев и експерт, свързан с компанията у нас, който действително е потвърдил информацията.

Според Василев, в новата си стратегия компанията се съсредоточава върху страни от Източна и Централна Европа като Полша, Румъния и Украйна, в които има благоприятен климат за реализация на необходимите, но рискови инвестиции.

През юли 2011 година фирмата победи в търга за 5-годишно търсене и проучване на залежи от шистов газ на площ около 440 хил. хектара. За това право "Шеврон" предложи 30 млн. евро премия за хазната, отбелязва БГНЕС.

През януари 2012 година обаче българският парламент наложи мораториум върху хидравличното напукване (фракинг) при проучването и добива на шистов газ. Това блокира работата на компанията у нас. Оттогава тя разясняваше, че добивът на въглеродни шисти може да се извършва безопасно.

По оценка на американската Агенция за енергийна информация България разполага с близо 480 млрд. куб. метра потенциални запаси от шистов газ и 180 млн. барела шистов газ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.