1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американската компания "Шеврон" се опитва да спре петролен разлив край бреговете на Бразилия

Американската компания "Шеврон" се опитва да спре петролен разлив край бреговете на Бразилия

Обемът на теча е между 200 и 330 барела дневно

Бразилското поделение на американската петролна компания "Шеврон" се опитва да спре изтичане на петрол от находището Фради в басейна Кампус край бреговете на щата Рио де Жанейро, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Вчера "Шеврон-Бразил" съобщи, че продължаващият теч може да е свързан с пробиването на проучвателен сондажен отвор. Сега се работи по запушването на тези отвор.

Бразилската Национална петролна агенция разпространи изявление, в което посочва, че като оператор на находището Фради цялата отговорност за преустановяването на изтичането носи "Шеврон".

По оценка на Националната агенция обемът на теча е между 200 и 330 барела дневно. Вятърът и морското течение отнасят засега петролното петно с площ 163 кв. км на югоизток, отдалечавайки го от бразилското крайбрежие.

Със замърсяването на водната повърхност се борят 18 съда - осем изпратени от "Шеврон", 10 предоставени от компаниите "Петробраз", "Статойл", "Репсол", "БП" и "Шел".

Точните причини за изтичането на дълбочина 1184 м засега не са установени. Основната хипотеза е, че в резултат на сондажите петролът е започнал да прониква през геоложки разлом, отбеляза петролната агенция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.