1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американски учени установиха, че планктонът може да лети високо над водата

Американски учени установиха, че планктонът може да лети високо над водата

Обект на изследването са били два вида копеподи Anomalocera ornata и Labidocera aestiva

Американски учени установиха, че планктонът може да лети високо над водата. Обект на изследването на учените са били два вида копеподи Anomalocera ornata и Labidocera aestiva. Те са смятани за относително големи: дължината на тялото на възрастните екземпляри достига няколко милиметра. В рамките на проучването специалистите са записвали с камера поведението на планктона при приближаване на хищници.

Оказало се, че A. ornata могат да прелитат във въздуха до 17-сантиметрово разстояние, а това десетки пъти превишава размера на собственото им тяло. При полета планктонът развива скорост до 0,66 м/сек. Подобен метод за бягство от хищници се оказва много ефективен. Изследователите са наблюдавали 89 копеподи и са установили, че само един от тях е бил изяден по време на експеримента.

От своя страна L. aestiva са демонстрирали ефективно използване на енергията при скока. Те са напускали водата с едно рязко движение. За да преодолеят границата между двете среди – водната и въздушната, са изразходвали 88% от енергията си. По време на полет L. aestiva се въртяли около собствената си ос с висока скорост – до 7500 оборота в минута.

Според учените, новите резултати нагледно демонстрират, че съществуващите представи за планктона, като за пасивни микроскопични организми, не отговарят на истината. Въпреки че копеподите се носят от течението, сред тях "кипи пълноценен живот", твърдят биолозите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.