1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Американският президент Барак Обама поиска още 5 млрд. долара за борба с природните бедствия

Американският президент Барак Обама поиска още 5 млрд. долара за борба с природните бедствия

Река Съскуехана се вдигна до рекордните 13 м в Уилкс-Бар, Пенсилвания

Американският президент Барак Обама поиска от Конгреса да увеличи държавния бюджет за 2011 година и 2012 година с 5,1 млрд. долара, за да може американската администрация да се справи с последствията от природните бедствия, съобщава АФП.

С официално писмо Обама призова конгресмените да одобрят увеличаване с 500 милиона долара на бюджета за тази година и с 4,6 милиарда за 2012 година. Тези средствата ще бъдат използвани за нуждите, които възникват във връзка с природните бедствия, ударили напоследък САЩ, казва Обама.

Междувременно река Съскуехана в щатите Пенсилвания и Ню Йорк достигна рекордни нива, подхранвана от проливните дъждове, предизвикани от тропическата буря "Лий”, съобщава Би Би Си. Ситуацията принуди Вашингтон да обяви извънредно положение в двата щата, с което се позволява федералните власти да осигурят помощ за засегнатите райони.

Реката се вдигна до рекордните 13 м в Уилкс-Бар, Пенсилвания, след което спадна с около половин метър. Предупрежденията за внезапни наводнения остават в сила за южната и централна част на Пенсилвания, както и за щата Мериленд.

Тропическата буря "Лий” удари Ню Орлиънс преди седмица, донасяйки проливни дъждове, след което премина на североизток, отнемайки живота на най-малко седем души и предизвиквайки евакуацията на стотици хиляди. Тя повлия също така на провеждането на последния тенис турнир от "Големия шлем" - Откритото първенство на САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.