1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Анализът за втория етап на завода за отпадъци в София ще е готов до края на юли

Анализът за втория етап на завода за отпадъци в София ще е готов до края на юли

Това каза на заседанието на финансовата общинска комисия Петър Трайков от дирекция „Управление на отпадъците"

До края на юли трябва да бъде готов анализът за втория етап от бъдещия завод за отпадъци в София, а през септември да бъде внесен в ЕК. Това каза на заседанието на финансовата общинска комисия Петър Трайков от дирекция „Управление на отпадъците", пише dariknews.bg.

Анализът е за технологичните решения за част от елементите за механично и биологично третиране, уточни той. До четири седмици пък се чака одобрение за финансирането на първата фаза от проекта, която включва компостиращата инсталация, депото за обезвреждане край Горни Богоров и елементи на съпътстващата инфрастуктура.

Очаква се одобрението на ЕК да е за цялата система на завода за битови отпадъци, която включва инсталация за механично и биологично третиране, компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци и депото в Горни Богров, обясни още Трайков. По думите му се разработват различни варианти за третирането на софийския отпадък дотогава.

Сред тях Трайков посочи ползване на депото в Суходол до изчерпване на капацитета му „Има различни разчети кога ще се случи това, в зависимост от сепарирането, работата на инсталациите, количеството генериран отпадък на територията на града и други", обясни той.

Сред другите опции е ползването на част от капацитетите на депа в други общини, уточни още Петър Трайков. По думите му към момента няма повод за притеснение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.