1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Арктическите ледове са важни за местните екосистеми

Арктическите ледове са важни за местните екосистеми

Температурата на Земята се покачва с всеки изминал ден

Световният фонд за дивата природа изпрати свои експерти в Гренландия, които бяха натоварени с нелеката задача да напомнят на света за все по-бързо топящите се ледове. За целта активистите поставиха статуи на върха на айсберг като ще следят тяхното постепенно изместване и потъване в океана. Така те за пореден път ще алармират обществеността за проблемите на глобалното затопляне информира ecomedia.bg.

Броени месеци след многообещаващата конференция за климатичните проблеми в Копенхаген, изглежда че световните лидери са повече съсредоточени върху борбата си с икономическата криза. Междувременно обаче температурата на Земята се покачва с всеки изминал ден, а топенето на ледовете продължава с още по-бързи темпове. Затова алармираха експерти по околната среда от Световния фонд за дивата природа (WWF). Според тях положението е особено тревожно в северозападна Гренландия, която е дом на 1200 инуитски семейства – част от многообразните ескимоски народи. Според експертите техният живот е особено затруднен от покачването на температурите, тъй като земята под краката им буквално изчезва с всеки следващ ден.

Поради това от Световния фонд организираха акция, с която се надяват отново да привлекат общественото внимание върху проблема с климатичните проблеми. Експертите поставиха две статуи на върха на айсберг в Гренландия. С топенето не ледовете според активистите много скоро статуите ще започнат да се преместват докато накрая потънат в океана. Арктическите ледове са особено важни за съществуването на местните екосистеми. С покачването на температурите обаче обитателите на тези далечни земи гледат с тревога на бъдещето. А активистите се надяват да има повече подобни проекти, които да събудят политиците за решаване на неотложните проблеми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.