1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Арктика се затопля с безпрецедентно високи темпове

Арктика се затопля с безпрецедентно високи темпове

Това се отразява върху популациите и екосистемите, както и върху климата на най-гъсто населените зони в северното полукълбо

Арктика продължава да се затопля с безпрецедентно високи темпове, което се отразява върху популациите и екосистемите, както и върху климата на най-гъсто населените зони в северното полукълбо, изтъкват авторите на годишен доклад, който предстои да бъде публикуван в списание „Сайънс", съобщи АФП. Годишните доклади за състоянието на Арктика се изготвят по поръчка на правителството на САЩ.

В Гренландия са били регистрирани рекордно високи температури, се посочва в доклада, изготвен от екип от 69 учени. Намалява количеството лед, което се запазва през най-топлите дни от годината. Измерената през лятото площ на ледената покривка в Гренландия е третата най-ниска стойност, регистрирана от началото на спътниковите наблюдения през 1979 г. Рекордно свиване на ледената покривка е било регистрирано през 2007 г., втората най-малка площ е била измерена през 2008 г.

„Повишаването на температурите в Арктика, намаляването на ледените площи и на снежната покривка, на ледниците и на плаващите ледове оказва влияние върху физическите и биологичните системи във всички останали части на света", изтъква в доклада Джейн Любченко, директор на Американската агенция за океанология и атмосферни проучвания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.