1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Асоциациите за екологична енергия се обединиха

Асоциациите за екологична енергия се обединиха

Желанието на организацията е да бъде едновременно партньор, опонент и коректив на държавните институции

Асоциациите за екологична енергия в България се обединиха в конфедерация. Това обяви Костадинка Тодорова от Българска асоциация за устойчива енергия, цитирана от 3e-news.net.

Новата структура има за цел да изразява и защитава интересите на своите членове и да координира техните усилия за постигане на енергийна независимост на българските граждани. Желанието на организацията е да бъде едновременно партньор, опонент и коректив на държавните институции и да допринесе за разработване и осъществяване на държавната и европейска политика в областта на устойчивото развитие на екологичната енергия и за решаване на въпросите, свързани с жизнения стандарт и качеството на живот на хората в България.

В дългосрочен план енергията, произведена от възобновяеми източници, ще доведе до подобряване на жизнения стандарт вследствие на намаленото замърсяване на въздух, почви и дови, подобряване на здравословното състояние на населението на България и подобряване на условията на труд, както и опазване на българската природа и нейното биоразнообразие, се посочва в съобщение на конфедерацията, изпратено до медиите.

Европейският съюз предвиди нови по-дългосрочни цели за насърчаване на енергията от възобновяеми енергийни източници към 2050 г. Република България, като участник в политиката за опазване на хората и природата, може да допринесе за изпълнение на целите. В тази връзка съществува необходимост от активна работа за изграждане на адекватни стратегии, планове и програми, чрез които държавните институции, бизнеса и всеки отделен гражданин ще даде своя принос в мерките за опазване на околната среда, посочват от новата организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.