1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Атлас на водния цикъл на планетата

Атлас на водния цикъл на планетата

Австралийски учени са направили прогноза на времето за 100 години

Австралийски учени са направили прогноза на времето в света за следващите 100 години. Предвижданията им са събрани в "Атлас на водния цикъл на планетата", издаден от Австралийския национален университет, съобщават информационните агенции. Книгата съдържа около 300 карти и таблици, в които са събрани данни за постоянното количество валежи и изпарения, както и прогноза за тяхното значение в бъдеще.

Всички прогнози са направени на базата на 20 климатични модела, използвани в момента от метеоролозите. Всеки модел включва леко променени начални данни и различни методи на обобщения. Според съставителите едва ли атласът ще помогне на читателите да открият точната прогноза в бъдеще, но ползата му е, че дава информация на хората какви процеси, свързани с водния цикъл, могат да се случат на Земята.

Измененията в климата е едно от "модните" направления в науката, макар че досега климатолозите не са изяснили какви процеси са причинили това явление (някои например се съмняват, че има реално затопляне).

В началото на 2009 г. датски учени публикуваха изследване, в което опровергават всички съществуващи прогнози за настъпването на нов ледников период.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.