1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Аурубис България откри Пречиствателна станция за дъждовни и повърхностни води

Аурубис България откри Пречиствателна станция за дъждовни и повърхностни води

Снимка:

Съоръжението е на стойност 6,3 млн. евро

Днес в производственета база на Аурубис България бе представена новата Пречиствателна станция за отпадни води от дъждовно-дренажната канализация на промишлената площадка на компанията.

Съоръжението бе открито със символично прерязване на лента от министъра на икономиката Божидар Лукарски, Н.Пр. Детлеф Лингеман, посланик на Германия, зам.министъра на околната среда и водите Красимир Живков, заедно с домакините д-р Франк Шнайдер, член на Изпълнителния съвет на Аурубис Груп и Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България в присъствието на представители на централната и местна власт, дипломатичиския корпус, металургичния бизнес, неправителствения сектор и др. Тържествен ведосвет отслужи НеговоВисокопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

„Инвестиционният проект за изграждане на нова пречиствателна станция в Аурубис България е поредното достижение в нашия отговорен път да бъдем едно от най-екологично чистите предприятия в света. Поздравления за екипа ми тук, който допринася за устойчивото развитие и напредък на компанията към успешно бъдеще“, заяви д-р Франк Шнайдер, член на Изпълнителния съвет на Аурубис Груп.

Общата сума на проекта с екологична насоченост е 6,3 милиона евро и е изцяло финансирана от страна на компанията. Дейностите, реализирани в рамките на една година обхващат изграждане на пречиствателна станция с капацитет 230 м3/час, буферни басейни и довеждаща канализация. С функционирането на новата пречиствателна станция дъждовно-дренажните води от цялата промишлена територия на компанията ще бъдат третирани до постигане на параметри за заустване. С предвидената съвременна технология ще бъде постигнато ниво на пречистване в пълно съответствие с най-добрите налични практики разработени от Европейската комисия.

Планира се част от пречистената вода да може да се използва отново в процеса, с което се намалява консумацията на свежа вода и допълнително се засилва ефекта на опазване на околната среда и ресурсите.

„С изграждането на новата пречиствателна станция заводът между Пирдоп и Златица се превръща в един от малкото у нас с три пречиствателни съоръжения – за производствени, битови и дъждовни води, с което компанията за пореден път засвидетелства ангажимента си към опазването на околната среда, наред с ежедневните мерки за предпазване на въздуха и почвите. Ние ежедневно доказваме, че изискванията и стандартите при нас са в пълно съответствие с националното и европейското законодателство, което е подкрепено от въвеждането на най-добрите в световен мащаб технологии за опазване на околната среда“, обяви Тим Курт, изпълнителен директор на Аурубис България.

Автор: Мариела Илиева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.