1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Авария, причинена от птица, е оставила без ток курорта "Слънчев бряг"

Авария, причинена от птица, е оставила без ток курорта "Слънчев бряг"

Продължават обходите по трасето на електропроводите "Амфора" и "Ахелой"

Авария, причинена от птица, е оставила без ток курорта "Слънчев бряг" за няколко минути, съобщи пресцентърът на електроенергийния системен оператор.

В 21.06 ч. вчера, 5 август, са изключили автоматично електропроводите 110 киловолта "Амфора" и "Ахелой", захранващи подстанция "Слънчев бряг". Това е довело до смущение в част от електрозахранването на курорта.

В 21.12 ч. и двата електропровода са били включени в системата и нарушеното електрозахранване е било възстановено. При огледа аварийните екипи на ЕСО са открили мъртва птица в заблатена област по трасето на електропроводите. Продължават обходите по трасето.

Потреблението на електроенергия през вчерашния почивен ден е било 85 хил. мегаватчаса, а максималният товар, отчетен в системата в 22 ч., по оперативни данни, е бил 4341 мегавата. За сравнение миналата година на 7 август, неделя, в електроенергийната система са отчетени 4300 мегавата електроенергия максимален товар за деня. 4450 мегавата е прогнозният максимален товар за днес, 7 август. Очакваното потребление на електроенергия е 91 хил. мегаватчаса.

Смок е причинил и сериозна авария в подстанцията "Зелин" край Ботевград на същия ден - 5 август, съобщиха от ЧЕЗ - дружеството, което снабдява с ток Западна България. Заради повредата без електрозахранване в продължение на 38 минути са били 40 трафопоста и 2669 клиенти в района.

Авариите по съоръжения на ЧЕЗ, предизвиквани от животни, не са рядко явление. Най-често причина за инцидентите стават птици като щъркелите, които вият гнездата си върху електрическите стълбове. С цел да се намали броят на подобни аварии и да се запази животът на птиците, през последните години ЧЕЗ е монтирало 547 платформи за гнездене, отбелязват от дружеството.

Други над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети мерки за обезопасяването им, се посочва в съобщението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.