1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралийски студент изобрети уред, извличащ вода от въздуха

Австралийски студент изобрети уред, извличащ вода от въздуха

Линекер възнамерява да предложи изобретението си за поливане на зеленчукови и овощни площи в безводни райони

Австралийският студент Едуард Линекер изобрети уред, извличащ вода от въздуха. Линекер, който следва в Техническия университет в Суинбърн, е нарекъл изобретението си Airdrop ("въздушна капка"). Идеята му дошла от бръмбара Onymacris unguicularis, обитаващ пустинята Намиб. Насекомото умее да събира водни пари, съдържащи се в утринната мъгла, които чрез кондензация превръща във вода.

Airdrop се захранва от слънчева батерия, като от 1 кубичен метър въздух извлича 11,5 милилитра вода, съобщава БГНЕС. Засега Линекер възнамерява да предложи изобретението си за поливане на зеленчукови и овощни площи в безводни райони. На по-късен етап Airdrop може да получи още по-голяма значимост предвид прогнозираната повсеместна суша, застрашаваща планетата.

Заради изобретението си Линекер е удостоен с британската награда James Dyson, която се връчва на студенти от 18 страни за научни достижения и дизайн. Премията е в размер на 10 000 британски паунда, които младият австралиец възнамерява да инвестира в усъвършенстването на Airdrop.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.