1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралийски учени откриха най-стария жив организъм на Земята

Австралийски учени откриха най-стария жив организъм на Земята

Това е морска трева в Средиземно море, която е на възраст от 80 хил. до 200 хил. години

Австралийски учени откриха най-стария жив организъм на Земята – морска трева в Средиземно море, която е на възраст от 80 хил. до 200 хил. години, съобщи БТА.

Учените от университета на Западна Австралия в Пърт декодираха ДНК на растението морска зостера (Posidonia oceanica) от 40 места с обща площ 3500 км между Испания и Кипър. Един от участъците край остров Форментера се оказа идентичен на цели 15 км.

Морската зостера се възпроизвежда с клониране. Затова ливади с дължина няколко километра са генетично идентични и се смятат за един организъм. На базата на годишния растеж на морската зостера екипът изчисли, че участъкът край Форментера трябва да е на възраст възраст от 80 хил. до 200 хил. години. Това го прави най-стария известен жив организъм на Земята.

Досега най-старият жив организъм на Земята беше тасманийска морска трева Lomatia tasmanica, като възрастта й беше изчислена на 43 600 години. Въпреки че е толкова устойчива, морската зостера край Форментера е застрашена от климатичните промени. Средиземно море се затопля три пъти по-бързо от средното за света и терените с морска зостера намаляват с 5% годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.