1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралийското правителство обяви коалите за защитен вид

Австралийското правителство обяви коалите за защитен вид

Намаляването на популациите се дължи на незаконната сеч на дървета, болести и пътни инциденти

Символът на Австралия – коалите – станаха защитен вид, реши правителството на страната. Министърът на околната среда Тони Бърк заяви, че под закрилата на държавата попадат двуутробните бозайници в щатите Куинсленд, Нов Южен Уелс и Австралийска столична територия – райони, в които този вид е застрашен от изчезване.

Намаляването на популациите се дължи на незаконната сеч на дървета, болести и пътни инциденти. Бърк допълни, че правителството ще отпусне 300 000 австралийски долара по Националната програма за околна среда и развитие, за да бъдат разширени хабитатите, обитавани от коалите, обяви Би Би Си.

Според изчисления на природозащитни групи коалите в дивата природа са вече по-малко от 80 000 и все повече намалява под комбинираното въздействие на разрушаването на естествената им среда и промените в климата. Освен това някои болести на половата система са причина за по-редките раждания при тези сладки преживни животни. Сега обаче любителите на коалите имат поводи за оптимизъм, след като видът се превърна в защитен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.