1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Айсберг, с размерите на Ню Йорк, се откъсва от Антарктика

Айсберг, с размерите на Ню Йорк, се откъсва от Антарктика

Процесът не е резултат от глобалното затопляне, подчертават учени

Айсберг, с размерите на Ню Йорк, се откъсва от Антарктика, съобщават ИТАР-ТАСС и АФП.

Това се очаква да се случи в идните месеци, тъй като процепът се разширява необратимо и много бързо. "Пукнатината" е дълга поне 30 км, дълбока е 50 метра, а широчината й е между 8 и 25 метра, уточняват учените. "Процепът се разширява с по 2 метра на ден", коментира Майкъл Студингер от НАСА.

Когато ледът се отдели, ще представлява айсберг с площ 880 кв. км. Много скоро гигантският айсберг ще отплава в океана, предаде американският телевизионен канал Ен Би Си. Американски учени внимателно наблюдават процеса от две седмици насам, когато НАСА регистрира разлом в ледената покривка на Антарктика.

Според специалистите под многовековния слой лед, който ще се откъсне от континента, ще се оголи значителна площ почва. Изследователите с нетърпение очакват този момент, за да изследват грунта на Антарктида. Те се надяват да открият останки от древната фауна и от флората, която е покривала континента преди началото на Великия ледников период. Процесът обаче не е резултат от глобалното затопляне, подчертават учените. "Очакваме тази година или в началото на следващата да се появи доста голям айсберг като част от естествен цикъл", добавят те.

"Това са циклични събития, които се случват на няколко години. Последният случай беше през 2001 г., така че очаквахме нещо подобно да се случи скоро", подчертат учените и казват, че за тях е много вълнуващо да го виждат, докато се случва.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.