1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българи и румънци заедно ще се справят с природните бедствия

Българи и румънци заедно ще се справят с природните бедствия

Проектът е финансиран по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество

Членове на ЕКОЛИНКС-ГСУПРООС (Гражданско сдружение за управление на природните ресурси и опазване на околната среда) участваха в две срещи, по една в Русе и в Гюргево във връзка с управлението на кризи. Срещите се проведоха в рамките на няколко дни по проекта "Проучване на разрушителните природни феномени в окръг Гюргево и област Русе: обществено възприемане и алтернативни решения за предотвратяване на бедствия, особено наводнения в граничния район Гюргево-Русе". Проектът е финансиран по програма ФАР Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2006, партньор от българска страна е Сдружение „ЕКОЛИНКС"-Русе. Предстоят още две подобни срещи.

На двустранните форуми присъстват представители на различни институции, занимаващи се с управление на кризи от двете страни на Дунав, които ще бъдат членове на Съвместния технически комитет - структура, която ще се формира в рамките на проекта. В него ще членуват представители на общини Гюргево и Русе, Басейнова дирекция-клон Русе, Национална администрация „Румънска вода", Хидрологична станция-Гюргево, Агенция за опазване на околната среда-Гюргево, МВР-Русе, Гражданска защита-Русе, Инспекция по спешните случаи „ВЛАСКА"-Гюргево, асоциация „Нов алианс екологично общество"-Гюргево, ЕКОЛИНКС-Русе.

В момента институции и НПО от двете страни разработват примерни правила и структура за сътрудничество при кризисни ситуации. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.