1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България е на последно място по управление на отпадъците, сочи европейско изследване

България е на последно място по управление на отпадъците, сочи европейско изследване

Проблеми с нивото на фини прахови частици има в 30 града

България е на едно от първите места в Европа по прилагане на природозащитни политики - опазване на биологичното разнообразие и включване на територии в "Натура 2000", но в същото време е на незавидното последно по управление на отпадъците. Това сочат обобщените данните за България от доклада "Европейска околна среда - състояние и перспективи 2010" (SOER), който бе представен днес от Томас Хенрикс, експерт от Европейската агенция по околна среда.

България държи средно ниво спрямо европейските държави по показател отделяне на емисии парникови газове, но икономиката ни е сред тези с най-висока енергийна интензивност, а е налице и пряка зависимост между ръста на брутния вътрешен продукт и отделянето на отпадъци от опаковки. Тези данни за страната ни представи шефката на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова.

В ЕС най-големите източници на вредни емисии са Германия с 19% и Великобритания с 13%, докато България емитира едва 1,5% от общото количество парникови газове.

В страната ни има тенденция за намаляване на киселинния еквивалент във въздуха - веществата серен диоксид, азотни окиси и амоняк, поради спиранете на редица замърсяващи производства, сочат още данните.

В отговор на въпрос министър Нона Караджова коментира, че мерки по намаляване на трафика трябва да вземат общините и съществуват възможности като въвеждане на режим за движение в зависимост от номерата на колите или на т.нар. умни (смарт) системи за управление на движението в големите градове. По думите й проблеми с нивото на фини прахови частици има в 30 града. 3% от гражданите живеят при високи нива на серен оксид, а 4% - при нива на озон над допустимото.

В България 90% от битовите отпадъци се депонират,  докато за Швейцария този процент е нула. По тази причина, с повишаване на благосъстоянието на населението, отпадъкът от опаковки се увеличава, докато в страните от ЕС, където рециклирането на отпадъци е много по-високо, тази взаимовръзка е прекъсната, коментира Григорова.

Караджова посочи, че и в момента боклукът от контейнерите за разделно събиране се извозва разделно и се рециклира.

Сред проблемите в България е и рязкото увеличение на земите с променено предназначение. Докато през 2000 г. тези площи са били 600 дка, то през 2007 г. са вече 4442 дка и - особено, когато става дума за земи от горския фонд - това представлява проблем, подчерта Григорова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.