1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България и още пет държави ще развиват туристически проекти по р. Дунав

България и още пет държави ще развиват туристически проекти по р. Дунав

Трансграничното съгласуване и изграждане на специализирана туристическа инфраструктура са сред основните задачи на Дунавския компетентен център

България, Хърватия, Сърбия, Румъния, Украйна и Молдова ще могат да кандидатстват съвместно за европейско финансиране за разработване на общи туристически проекти по поречието на р. Дунав. Това е една от възможностите, които дава членството в Дунавския компетентен център. Споразумението за учредяване на центъра бе подписано на 2 ноември от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и ръководителя на бюрото на GTZ за България Хенинг Твестен. Проектът е финансиран с 2 млн. евро от германското дружество за техническо сътрудничество GTZ.

„Споразумението е от особено важна значение за нас, защото ще осигури понататъшното сътрудничество между България и GTZ на двустранна основа", подчерта и Хенинг Твестен.

Интегрирането на туризма в цялостното планиране и управление на крайдунавските територии, трансграничното съгласуване и изграждане на специализирана туристическа инфраструктура, културни туристически атракции, крайбрежни алеи за отдих и други са сред основните задачи на Дунавския компетентен център.

Сред първите пилотни проекти, които ще бъдат реализирани от членуващите в центъра държави, е изграждането на велопътека по поречието на р. Дунав. До средата на следващата година трябва да бъде готова отсечката от нея между Сърбия, Румъния и България.

Общото представяне на шестте държави със специализиран щанд на значими туристически изложения също е една от възможностите, които дава членството в Дунавския компетентен център. Страните ще си сътрудничат и при разработването на нови туристически продукти за популяризиране на региона.

Инициативата за членство на България в Дунавския компетентен център е в синхрон и с Дунавската стратегия на ЕК, която предстои да бъде приета до края на годината. България кандидатства за координатор по стратегията в сектор туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.