1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще бъде домакин на 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) през юли 2024 г.

България ще бъде домакин на 61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) през юли 2024 г.

За България и световната общност този форум не само дава възможност за споделяне на най-актуалните научни открития и изводи относно изменението на климата, но подчертава ангажимента на страните към устойчивото бъдеще на планетата

61-вата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) ще се проведе в периода от 26 юли до 2 август 2024 г. в София. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, след като в МОСВ беше получено официалното писмо за одобрение на домакинството на България за събитието.

„Избирането на България за домакин на редовна сесия на IPCC е признание за усилията, с които без съмнение поставихме България на картата на световната климатична дипломация. Възможностите, свързани с домакинството на сесията на IPCC, са не само на политическо и дипломатическо ниво, но включват и безценна обмяна на опит и контакти в научната сфера. Те дават добър шанс за по-тясно сътрудничество на българските учени от НИМХ, БАН и университетите и подпомагат разбирането за това, откъде започват всички процеси, свързани със Зелената сделка – те започват от докладите на IPCC“, сподели министър Попов.

Очаква се срещата на най-влиятелната международна научна организация в областта на климатичните промени да събере стотици учени и правителствени делегати, които ще обсъдят ключови теми, свързани с процеса на обезпечаване на научния принос, на база на който държавите взимат решения за планирането и провеждането на климатични политики. По време на сесията през юли Панелът ще обсъди и одобри схематичните насоки на два доклада, за които е взето решение да бъдат изготвени: Специален доклад за изменението на климата и градовете и Доклад за краткотрайните климатични фактори.

България заяви своето намерение за домакинство на тази престижна среща още по време на международната конференция по климата, проведена в Дубай, ОАЕ, в рамките на двустранна среща между министър Юлиян Попов и Джим Скеа, председател на IPCC. Официалното подаване на кандидатурата на страната ни бе направено по време на 60-ата сесия на IPCC, проведена през януари 2024 г. в Истанбул, Турция.

За България и световната общност този форум не само дава възможност за споделяне на най-актуалните научни открития и изводи относно изменението на климата, но подчертава ангажимента на страните към устойчивото бъдеще на планетата. Предстоящата сесия на IPCC в София е важна възможност за България да затвърди своята роля в борбата срещу изменението на климата и да сподели своите усилия и най-добри практики с останалите държави.

Междуправителственият панел по изменение на климата (IPCC) е органът на ООН, отговорен за оценката на научните данни, свързани с изменението на климата. Съставен от 195 страни членки, IPCC играе ключова роля в предоставянето на наукометрични и аналитични оценки за тенденциите в изменението на климата и влиянието му върху екосистемите.

Създаден през 1988 г., IPCC е отговорен за систематизирането, анализа и оповестяването на научна информация, свързана със състоянието на климата на планетата, прогнозите и необходимите мерки за смекчаване на глобалното затопляне и адаптация към настъпващите промени. Регулярните доклади на панела служат за научна основа на международното сътрудничество в областта на климата и преговорния процес на държавите по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (РКООНИК). През 2007 г. IPCC беше удостоен с Нобеловата награда за мир.

Повече информация за Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) можете да видите ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.