1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще поиска от ЕК безплатни въглеродни квоти

България ще поиска от ЕК безплатни въглеродни квоти

Максималният размер на безплатните разрешителни в първата година на периода до 2020 г. е 70% от емисиите

България ще поиска от Европейската комисия безплатни разрешителни за изпускане на въглероден диоксид за част от индустриалните съоръжения, които попадат в Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ). Това става ясно от дневния ред на днешното правителствено заседание, разпространен до медиите .

Според европейските регулации от началото на 2013 г. електроцентралите на въглища, газ и други фосилни горива трябва да купуват чрез търгове всички разрешителни за изпускане на парникови газове. Държавата обаче ще поиска дерогация - временно или частично изключение от правилото, за да избегне рязкото поскъпване на тока.

От средата на 2012 г. електроенергията вероятно ще поскъпне с най-малко 7-8%, прогнозира вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Причина за поскъпването, по думите му, са зелените централи, които продават ток по преференциални цени, и въглеродните квоти.

При одобряване на изключението от страна на Брюксел спестените разходи за квоти обаче трябва да бъдат вложени в технологии за понижаване на парниковите газове. Това отново би се отразило в цената на електричеството.

Максималният размер на безплатните разрешителни в първата година на периода до 2020 г. е 70% от емисиите, като до края на десетилетието всички квоти трябва да станат платени. Отстъпката важи за инсталации, пуснати преди началото на 2009 г.

Срокът, в който България, Румъния, Чехия, Унгария, Полша, Естония, Латвия, Литва, Кипър и Малта могат да кандидатстват за дерогация, е до 30 септември.

В момента ЕСТЕ покрива около 11 000 инсталации в енергетиката, циментовата, стъкло-керамичната и хартиената индустрия, както и производството на течни горива. От 1 януари 2013 г. в търговията с въглеродни квоти ще бъде включена и авиацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.