1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България ще търси европейско финансиране за подобряване на корабоплаването по река Дунав

България ще търси европейско финансиране за подобряване на корабоплаването по река Дунав

Това каза заместник-министърът на транспорта Камен Кичев по време на национална среща за развитие на пристанищата

България ще търси европейско финансиране за подобряване на корабоплаването по река Дунав, каза вчера, 8 ноември, заместник-министърът на транспорта Камен Кичев по време на национална среща за развитие на пристанищата, пише chernomore.bg.

България и Румъния вече създадоха съвместен комитет и се надяваме, че ще можем да се възползваме от възможностите, които дава европейската програма "Свързана Европа" за подобряване на навигацията, каза Кичев. 

"Към момента се използва под 10% от капацитета на реката. Държавата заедно с бранша трябва да набележи мерки, които могат да подпомогнат развитието на водния транспорт", настоя заместникът на Ивайло Московски.

От Агенцията за поддържане нивото на реката вече няколко години чакат финансиране по проект за поставяне на светещи навигационни знаци с GPS устройства. С новата технология по всяко време ще се знае дали в района минава кораб. "Ще ги засичаме, ако някой от знаците е унищожен, веднага ще можем да сигнализираме на "Морска администрация. Нарушителите на момента ще си понесат наказанието", убеден е директорът на агенцията Георги Георгиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.