България ускорява усвояването на европарите за енергийна ефективност

Инициативата може да стартира през втората половина на 2011 г.

България ускорява усвояването на европарите за енергийна ефективност с подписаното тази сутрин споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То предвижда банката да помогне за разработването, стартирането и наблюдението на програмата за подобряване на енергийната ефективност на малките и средни предприятия в страната за 200 млн. евро по ОП "Конкунрентоспособност" 2007-2013 г.

Помощта на ЕБВР ще се изразява в осигуряването на кредитни линии през местни търговски банки за общо между 50 и 150 млн. евро. Банката вече две години осигирява подобни кредитните линии за подобряването на енергоемкостта на българските предприятия. Нейни бенефициенти по подобни линии са  "Челопеч майнинг", КЦМ и др.

В мометна се избира консултант, който да изготви минималните критерии, на които българският бизнес ще трябва да отговаря, за да получи кредитна линия, а след това и грант по оперативната програма. Очаква се консултантът да е ясен още през март, след което ще има около два месеца, за да предложи на управляващия орган по "Конкурентоспособност" и ЕБВР приемлива структура за оценяване на проектите. Това означава, че инициативата може да стартира през втората половина на 2011 г., макар че заеми за енергийна ефективност се отпускат и в момента както от ЕВБР, така и от български търговски банки.

В случая икономическото министерство и ЕВБР са се договорили освен за съфинансиране и за техническа помощ по усвояването на средствата. Споразумението  предвижда още проекти за финансиране да могат да се приемат и в клоновете на търговските банки, с които ЕБВР работи в цялата страна, освен от регионалните звена на Агенцията за малки и средни предприятия.

Подобряването на енергийната ефективност, намаляване на вредните въглеродни емисии и увеличаване на потреблението на енергия от възобновяеми източници са един от приоритетите на Европа през следващите 10 години и в тон със стратегията на ЕС "Европа 2020". България трябва да постигне 16% дял на ВЕИ в брутното потребление на енергия в страната до 2020 г.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.